Álláskeresési módszerek. Melyik a legkevésbé, melyik a leginkább eredményes?

Álláskeresési módszerek Álláskeresési tanácsadás

Az alábbiakban megpróbálok néhány tévképzetet szétoszlatni az álláskeresési módszerekkel kapcsolatban, hogy NE kelljen hónapokat töltened olyan módszereket tesztelve, amik ráadásul egyáltalán nem vagy csak nagyon kis hatásfokkal működnek. De lássuk a legkevésbé és a leginkább eredményes álláskeresési módszereket.

 

A legkevésbé eredményes módszerek:

 • Munkaügyi kirendeltségek közreműködésével keresel állást (5%)
 • Önéletrajzod szétküldözgeted potenciális munkáltatóknak (7-8%). 
 • Jelentkezel az internetes álláshirdetésekre (5-10%). A munkaadók csak végső esetben és csak akkor hirdetnek meg egy állást a neten, ha belülről (saját munkavállalóik, külsős tanácsadóik, üzleti partnereik illetve az általuk ajánlott személyek közül) nem tudják azt betölteni.
 • Átnyálazod a (szakmai) folyóiratokban megjelent álláshirdetéseket (8-10%)
 • Egykori tanáraid segítségét kéred (10%)
 • Újsághirdetésekre jelentkezel (5-25%)
 • Munkaerő-közvetítő / fejvadász céget keresel fel (5-30%)

 

A leginkább eredményes álláskeresési módszerek:

 • Családtagjaid, barátaid, (volt) kollégáid, ismerőseid segítségét kéred (30%).
 • Személyesen keresel fel munkáltatókat (42%). Ezt nem az előzi meg, hogy előtte elküldöd boldog-boldogtalannak az önéletrajzodat e-mailben. Így biztos, hogy senki nem fog behívni egy személyes interjúra, de még egy beszélgetésre sem!
 • Alapos önvizsgálatba kezdesz (felméred a képességeidet illetve az erősségeidet, átgondolod, hogy mit akarsz és azt is, hogy hol és hogyan) és csak ezután állsz neki a tudatos álláskeresésnek (80%).

 

Útmutató a leginkább eredményes álláskeresési módszerekhez

 1. Úgyhogy, ha elfogadsz tőlem egy tanácsot, először gondold át, hogy MIT szeretsz, MIBEN vagy a legjobb, MIT csinálnál legszívesebben egész nap, MIBŐL akarsz megélni.
 2. Ha ezt már tudod, gondolkodj el azon, hogy HOL (milyen körülmények, feltételek között, esetleg azt is, hogy melyik konkrét munkáltatónál) tudnád leginkább hasznosítani a készségeidet, HOL dolgoznál legszívesebben.
 3. Tervezd meg, hogy HOGYAN fogod mindezt elérni, HOGYAN fogsz olyan munkahelyet találni, ahol maximálisan ki tudod bontakoztatni az erősségeidet. HOGYAN fogsz olyan önéletrajzot és motivációs levelet írni, ami felkelti a munkáltatók figyelmét, és ami alapján biztos behívnak állásinterjúra? HOGYAN fogod hitelesen előadni magad, HOGYAN fogod megszerezni az állást az interjún? HOGYAN fogsz tárgyalni a béredről?
 4. Ha mindezt tudod, gondold át HOGYAN (milyen módszerekkel) fogod azokat a munkáltatókat megkeresni, ahol szívesen dolgoznál, kamatoztatnád a képességeidet? De isten ments, hogy e-mailen keresd meg őket!
 5. HOGYAN fogod aktivizálni a kapcsolataid, hogy segítségükkel minél gyorsabban, minél jobb, minél inkább az erősségeidhez passzoló állást tudj találni?

 

Ha tudod, hogy MIT, HOL ÉS HOGYAN tegyél, amikor állást keresel, pontosan tudni fogod, hogy mit keressél és azt is, hogy hol és hogyan és mások felé egyértelmű kérést tudsz majd megfogalmazni. Többé nem kell azt mondanod, hogy "szólj, ha bármilyen állásról hallasz", többé nem fogsz csak az álláshirdetésekre támaszkodni, többé nem fogod szanaszét küldözgetni az önéletrajzodat mindenkinek, válogatás nélkül. Lesz célod, terved és pontos álláskeresési stratégiád, így sokkal könnyebb dolgod lesz, mint azoknak, akik csak céltalanul sodródnak és azt remélik, hogy a nagy számok törvénye alapján előbb-utóbb majd csak valamelyik munkáltató a horgukra akad. 

 

Üdvözöllek!

Tóth István vagyok, 7 éve dolgozom álláskeresőkkel, eddig több mint 3 000 önéletrajzot láttam és állásinterjúra több mint 1 000 embert készítettem fel.

Pontosan tudom, mik a munkaadók elvárásai, melyek az álláskeresők leggyakoribb hibái, mitől jó egy önéletrajz és egy motivációs levél és azt is tudom, hogyan lehet valaki sikeres az állásinterjún. Emellett abban is tudok segíteni, hogy hol érdemes állást keresned, és hogyan szerezhetsz (teremthetsz) magadnak állást.

Oktatóanyagaim, személyes konzultációim, ingyenes tanfolyamom és az ingyenes tanácsadásom segítségével mára több mint ezer álláskeresőnek segítettem az elhelyezkedésben.

Ha álláskeresőként hozzám fordulsz, a legeredményesebb álláskeresési technikákat tanítom meg neked, hogy minél előbb megtaláld és elnyerd az új állást. Nem egy fejvadász vagyok, aki munkaadó cégek megbízásából választ ki és közvetít munkaerőt, hanem közvetlenül a jelölteknek, az álláskeresőknek segítek az elhelyezkedésüket felgyorsítani.

Az amerikai Gallup Intézet Erősségfejlesztő programjával, a StrengthsFinderrel mintegy öt éve ismerkedtem meg és eddig több száz álláskereső esetében használtam  a módszert eredményesen.

Az álláskeresőknél alkalmazott erősségfejlesztési módszer kapcsán elkezdtem tanulmányozni a Gallup Vállalkozásfejlesztési programját, az Entrepreneurial Profile 10-et. A vállalkozói adottságok fejlesztési programot azóta közel hatvan vállalkozó ügyfelemnél volt szerencsém alkalmazni. Egy részük induló vállalkozás volt (többségükben olyan munkavállalók, akik az állásuk elvesztése után vállalkozás indításában gondolkodtak), más részük gyakorló vállalkozó, akik szerették volna még hatékonyabbá, még jövedelmezőbbé tenni vállalkozásukat.

 

Tele vagy kérdésekkel?

Kíváncsi vagy a tanácsaimra?

 

Gyere el az ingyenes tanácsadásomra! >>