Hogyan rakj össze egy ütős önéletrajzot?

Így írj szuper önéletrajzot! Álláskeresési tanácsadás

 

Összeszedtem egy csokorba mindent, hogy olyan önéletrajzot tudj írni, amivel jóval nagyobb esélyed lesz arra, hogy behívjanak állásinterjúra, ami egy újabb lehetőség arra, hogy bebizonyítsd a munkáltatónak az alkalmasságodat és megszerezd a munkát.

 

Milyen a jó önéletrajz?

Általános szempontok, javaslatok:

 • Már a neve is egyértelműen utal annak tartalmára és az álláskereső nevére (például Toth_Istvan_Oneletrajz).
 • Az önéletrajzodat pdf formátumban küld el Word helyett. A pdf nem esik szét és még véletlenül sem lehet beletörölni.
 • Mivel egy profi HR-s átlag 10 másodperc alatt átfut egy önéletrajzot, ezért nagyon fontos, hogy egy jól felépített, gyorsan áttekinthető, megfelelően tagolt és strukturált anyagot küldj el.
 • Nyilván az egész önéletrajz fontos, de az első fél oldalra különös hangsúlyt fektess, mert általában csak akkor vizslatják tovább, ha valami felkeltette az olvasó érdeklődését.
 • Az önéletrajzod max. 2 oldalas legyen, mert senki nem fog végigolvasni egy litániát.
 • A szerkezete legyen egységes és jól áttekinthető: e célra használj  margókat, sortöréseket, címsorokat, különféle kiemeléseket, de ne feledd, ha mindent kiemelsz, valójában semmit nem emelsz ki.
 • Kerüld a frázisokat, az üres puffogtatásokat: például, hogy kiváló a szervezőkészséged,  jól kommunikálsz, igazi csapatjátékos vagy stb. Mindezt inkább próbáld megjeleníteni az eredményeid feltüntetésével, az önéletrajzod stílusában és felépítésében. Az önéletrajzod nyelvezetéből úgyis kiderül, ha jól (tömören, világosan, tagoltan) kommunikálsz és a szerkezeti felépítés is többet mutat, mintha csupán beleírod, hogy strukturált a gondolkodásod, közben meg áttekinthetetlen az önéletrajzod.
 • Bár az internet csodrultig van önéletrajz mintákkal, sőt már nagyon olcsón letölthetsz teljesen profikat is, én mégis azt javaslom, hogy merj egyedi, bátor és kreatív lenni, ha szeretnéd, hogy az önéletrajzod ne a tucatok mappában végezze.
 • Tudom, hogy sokszor nagyon nehéz eldönteni, melyik tudást, tapasztalatot írd be az önéletrajzba és melyiket töröld, mégis próbálj a munkaadó elvárásaihoz igazodni. Azaz, csak azokat az ismereteket és tapasztalatokat tüntesd fel az önéletrajzodban, amelyek az adott munkakör szempontjából fontosak. A munkáltatók többsége pontosan azt az embert keresi, aki pontosan az adott feladatra alkalmas (sem többre, sem kevesebbre). Olyan munkavállalót akarnak, aki szereti a feladatait, aki elégedett a munkájával és a fizetésével, és aki nem csak azért dolgozik, mert valamiből meg kell élnie. Így, ha beírod hogy a legutóbbi helyeden irodavezető voltál - most pedig recepciósnak jelentkezel -, kapásból félreteszik az önéletrajzodat, mert azt gondolják, hogy úgysem leszel elégedett sem a feladataiddal, sem a beosztásoddal, sem a fizetéseddel. Úgyhogy az önéletrajz kapcsán különösen igaz, hogy a kevesebb néha több!
 • Nagyon triviálisnak tűnhet, de azért külön felhívom erre a figyelmed: ellenőrizd le háromszor is az elérhetőségeidet. Elég kínos, ha egy elírt e-mail cím, egy félregépelt telefonszám miatt nem tudnak behívni az állásinterjúra. Senki nem fog utánanézni a jó elérhetőségeidnek. Úgyhogy inkább Te csekkold le, hogy minden elérhetőségedet jól adtad-e meg.
 • Fordíts kellő figyelmet a helyesírásra, mert egy "rosz hejesirásal megirt önételrajz" elég kiábrándító tud lenni.
 • Alakítsd az önéletrajzodat a különböző kiírásokhoz! Hogy miért? Mert minden egyes jelentkezésben az elvárásoknak megfelelő szempontokra kell fókuszálnod és ezeket kell az önéletrajzodban kihangsúlyoznod. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha nem egyetlen önéletrajzzal pályázol mindenhová.
 • Hangsúlyozd ki az erősségeidet (és ne írj a gyengeségeidről), de közben figyelj arra, hogy minden, amit írsz rendelkezzen valós háttérrel. Ha túlságosan elrugaszkodsz a valóságtól, ugyan eléred, hogy behívjanak az állásinterjúra, de valószínűleg már ott vagy legkésőbb a próbaidő alatt kiesel a rostán.

 

Mire figyelj még az önéletrajzodban!

 • A szakmai tapasztalataid, a végzettségeid közül az legyen előbb, ami az adott pályázat esetén számodra előnyösebb és fontosabb. Tehát rangsorolj!
 • Nem elég a felsorolás, hanem amit tudsz, számokkal, az elért eredmények feltüntetésével is szemléltess (például az előző munkahelyeden hetente 7 új szerződést készítettél elő, átlagban heti 5 számlát állítottál ki, 200 fős rendezvényeket szerveztél negyedévente stb.)
 • Az informatikai és nyelvi ismereteidhez rendelj hozzá szinteket is, azaz például Word - erős felhasználói szint, angol nyelvtudás - aktív társalgási szint.
 • Érdemes leírnod az önéletrajzod végére egy kulcsszólistát is, amelyben vesszővel elválasztva felsorolod a legfontosabb tapasztalataidat. Ebben a listában a szakzsargon mellett használd a tapasztalatodat leíró hétköznapi kifejezéseket is, mert lehet, hogy első körben az önéletrajzodat olyasvalaki olvassa, aki nem szakértő a szakterületeden.

 

Mi NE kerüljön az önéletrajzodba!

 • Levelezési cím: csak akkor add meg, ha az neked valamiért előnyös (például közel laksz a leendő munkahelyedhez).
 • Születési idő és családi állapot: ezt is csak akkor add meg, ha ebből előnyöd származhat.
 • Fénykép: ne illessz az önéletrajzodba képet, kivéve, ha azt kifejezetten kérik és a fotód valóban profi. Hogy miért? Erről az alábbiakban még írok részletesen.
 • Fizetési igény: első körben nem szerencsés ezzel előállnod, mert lehet, hogy pont emiatt fogsz azonnal kiesni a versenyből. Nyilván, ha ezt kifejezetten kérik, írnod kell valamit, amit az önéletrajzod végén "tól -ig" formában tüntethetsz fel. Azonban nem árt tudnod, hogy a munkáltató csak a „tól” összegre fókuszál, úgyhogy jól gondold meg, mennyi az a minimális jövedelem, amiből a szükségleteidet még fedezni tudod!

 

Önéletrajz: fényképpel vagy anélkül? 

Mi emberek hajlamosak vagyunk arra, hogy elsőre a külső alapján ítéljünk, a párunkat is ez alapján választjuk. A szép emberekhez jobban vonzódunk, sikeresebbnek látjuk őket, jobban keressük a társaságukat, mint az átlagos külsejű embertársainkét. Ez alapján, azt hihetnénk, egy profi fotó sokat lendíthet azon, hogy behívjanak minket állásinterjúra. Ez sokszor tényleg így van, de meglepő módon elég gyakran ez a feltételezés épp a visszájára sül el.


Egy, a témába vágó kutatás eredményei igencsak meglepőek: a férfiak esetében a jóképű jelentkezőknek nőttek az esélyei és többször hívták be őket állásinterjúra, mint az átlagos külsejű társaikat, akik akkor szerepeltek jobban, akkor választották ki többször az önéletrajzukat, ha kihagyták a képet az önéletrajzukból. Érdekes módon a hölgyeknél ennek épp az ellenkezője volt igaz: a szép nők hátrányba kerültek, ha önéletrajzukba fotót is tettek.

Lehet, hogy Te is arra a következtetésre jutottál, hogy a szép nők valószínűleg azért lettek diszkriminálva, mert az emberek fejében él egy nagyon erős sztereotípia, miszerint, ha valaki szép, akkor nem lehet okos vagy éppen dolgos, azaz egy szép nő ugyan nagyon dekoratív, de biztos csapnivaló munkaerő.

A valódi ok azonban egészen más. A kiválasztást végző szakemberek döntő többsége nő volt, akik féltékenységből, egy csinos nőben vetélytársat látva az önéletrajzok közül kiszedték a szép nőkét Ez nyilván ott jelentkezett markánsabban, ahol a kiválasztást végző és a kiválasztott személynek a későbbiekben együtt kellett volna dolgoznia.

 

Most akkor tegyünk fényképet az önéletrajzunkba vagy sem?

Személy szerint úgy gondolom, hogy minden nő jobban jár, ha elhagyja a fotót, mert ez egyértelműen csökkenti a visszahívási esélyeiket. A férfiak közül csak azoknak javaslok fényképet csatolni, akik kimondottan jóképűnek számítanak.  Ezt javaslom a kor alapú hátrányos megkülönböztetés miatt is, hiszen a fotó egyértelműen utal a jelentkező korára, aminek nem csak a nők, de a férfiak esetén is káros hatása lehet. Ezért 45 év felett még a jóképű férfiaknak sem javaslok fotót csatolni az önéletrajzhoz. Nyilván, ha a korunk miatti diszkriminációval kell számolnunk, és emiatt nem csatolunk fényképet az önéletrajzunkhoz, figyeljünk arra, hogy a korábbi munkahelyeink, az iskolai végzettségeink mellett szereplő dátumokból ne lehessen következtetni a valós korunkra.

 

És, ha kifejezetten fényképes önéletrajzot kérnek?

Én is egyre többször tapasztalom, hogy sok álláshirdetésben kimondottan kérik a fotót. Ebben az esetben is azt tanácsolom, hogy gondold végig a fentiek ismeretében, mikor nagyobb az esélyed arra, hogy behívjanak állásinterjúra, akkor, ha csatolsz egy fotót magadról vagy akkor, ha a kérés ellenére kihagyod azt az önéletrajzodból. Könnyen lehet, hogy a nőknél és az átlagos külsejű férfiaknál sikeresebb egy fénykép nélküli önéletrajz, feltéve, hogy azt tényleg profin raktad össze.

 

Jó önéletrajzot írni nem könnyű, de szerencsére megtanulható. Ha tudod, hogyan kell egyedi, meggyőző, figyelemfelkeltő önéletrajzot (és motivációs levelet) írni, biztos lehetsz benne, hogy sokkal nagyobb esélyed van arra, hogy behívjanak az állásinterjúra, ahol ismét be tudod (és be is kell) bizonyítani a munkáltatónak az alkalmasságod a kiválasztott munkakörre.

 

Ingyenes tanfolyam

Miben tudok Neked segíteni? Jelöld meg, és azonnal indul az ingyenes tanfolyam.

 
 
 

 

Miért érdemes feliratkoznod az ingyenes tanfolyamomra?

álláskeresőként megtudhatod, hogy miképpen

 • találj magadnak olyan állást, amelyre csak kevesen pályáznak
 • jelentkezz olyan pozíciókra, amiket a munkaadók meg sem hirdetnek, így a továbbiakban nem szorulsz az álláshirdetésekre
 • érd el, hogy elolvassák az önéletrajzodat, és behívjanak állásinterjúra
 • írj a munkaadó elvárásainak megfelelő motivációs levelet
 • készülj fel az állásinterjúra, a stresszinterjúra
 • építs Énmárkát, amely ma már legalább olyan fontos, mint egy jó önéletrajz
 • használd a közösségi médiát (Facebook, LinkedIn) az állásszerzéshez
 • tárgyalj a béredről, hogy az állásinterjú végén elégedett legyél a fizetéseddel is
 • az INGYENES online tanfolyam révén sokkal jobban fogod ismerni önmagad: céljaidat, képességeidet
 • segítek visszanyerni az önbizalmad, mert egészséges önbecsülés nélkül nem fogod tudni hitelesen képviselni, eladni magad a leendő munkáltatódnak sem az önéletrajzodban, sem az állásinterjún
 • betekintést nyújtok az erősségfejlesztésbe, ezáltal olyan munkát szerezhetsz magadnak, amit élvezel, és ahol építhetsz azokra a készségeidre, melyekkel ki tudsz tűnni a tömegből.

 

Ha a jövőben inkább vállalkoznál,

az online tréning eredményeként

 • megtudhatod, hogy mi a sikeres vállalkozók titka (ami egyébként nem is titok, sokkal inkább hozzáállás és az egyéni adottságok páratlan kombinálásának kérdése)
 • részletekbe menően bemutatom, hogy a kiemelkedően eredményes vállalkozók - kivétel nélkül - milyen, a sikerhez nélkülözhetetlen adottságokkal rendelkeznek
 • fel fogod tudni ismerni az erősségeidet
 • konkrét, gyakorlati tippeket kapsz a saját vállalkozói adottságaid fejlesztéséhez
 • sokkal inkább kamatoztatni fogod tudni az erősségeidben rejlő lehetőségeket, ezzel hatékonyabbá és jövedelmezőbbé tudod tenni vállalkozásodat.

 

Az ingyenes tanfolyamra itt tudsz feliratkozni:

 
 
 

 

Miért érdemes megfogadnod a tanácsaimat?

Tóth István vagyok, 7 éve dolgozom álláskeresőkkel, eddig több mint 3 000 önéletrajzot láttam és állásinterjúra több mint 1 000 embert készítettem fel.

Pontosan tudom, mik a munkaadók elvárásai, melyek az álláskeresők leggyakoribb hibái, mitől jó egy önéletrajz és egy motivációs levél és azt is tudom, hogyan lehet valaki sikeres az állásinterjún. Emellett abban is tudok segíteni, hogy hol érdemes állást keresned, és hogyan szerezhetsz (teremthetsz) magadnak állást.

Oktatóanyagaim, személyes konzultációim, ingyenes tanfolyamom és az ingyenes tanácsadásom segítségével mára több mint ezer álláskeresőnek segítettem az elhelyezkedésben.

Ha álláskeresőként hozzám fordulsz, a legeredményesebb álláskeresési technikákat tanítom meg neked, hogy minél előbb megtaláld és elnyerd az új állást. Nem egy fejvadász vagyok, aki munkaadó cégek megbízásából választ ki és közvetít munkaerőt, hanem közvetlenül a jelölteknek, az álláskeresőknek segítek az elhelyezkedésüket felgyorsítani.

Az amerikai Gallup Intézet Erősségfejlesztő programjával, a StrengthsFinderrel mintegy öt éve ismerkedtem meg és eddig több száz álláskereső esetében használtam  a módszert eredményesen.

Tele vagy kérdésekkel?

Kíváncsi vagy a tanácsaimra?

 

Gyere el az ingyenes tanácsadásomra! >>