Te hogyan keresel munkát?

Te hogyan keresel munkát? Álláskeresési tanácsadás

Mielőtt a cikkemet tovább olvasnád, kérlek, hunyd be a szemed és néhány percre képzeld magad egy munkáltató helyébe és hogy épp egy megüresedett állást kell betöltened. Hogyan töltenéd be az üres pozíciót? Milyen módszert választanál ehhez? 

Segítségként összeszedtem a főbb módszereket. Kérlek, állíts fel rangsort ezek között aszerint, hogy Te mint munkaadó melyik módszert alkalmaznád egy megüresedett állás betöltésére:

 • Mazsolázgatsz az önéletrajzok között (ide értve azokat is, amelyek kéretlenül érkeztek hozzád, tehát nem egy konkrét álláshirdetésedre küldték el neked az álláskeresők)
 • Az ideális munkavállaló megtalálására bevonsz egy vagy több állásközvetítő, munkaerő kölcsönző, fejvadász céget
 • Az interneten álláshirdetést adsz fel
 • Szakmai, országos, helyi újságokban hirdetsz
 • Egy barátod, ismerősöd vagy a cégben dolgozó kollégád, esetleg az egyik üzleti partnered ajánlása alapján keresed meg a leendő munkatársat
 • Belülről, a munkatársak közül válogatsz, netán egy külsősként nálatok dolgozó szakember felvételével töltőd be az üres állást
 • Az állásra pályázó személy által szolgáltatott bizonyítékok alapján döntesz? Ilyen bizonyítékok: a jelölt tudását és tapasztalatát alátámasztó önéletrajz, motivációs levél, referenciák, állásinterjú, próbamunka stb.

Szóval Te mint munkáltató melyik módszer alapján töltenéd be a cégedben megüresedett állást?

 

Ha ezzel megvagy, nézzük mi a gyakorlat.

A munkáltatók többsége:

 1. belülről, a munkatársak közül
 2. az állásinterjún szolgáltatott bizonyítékok alapján
 3. barát, kolléga vagy üzleti partner által ajánlott személyek közül válogatva
 4. állásközvetítő, fejvadász cég bevonásával
 5. hirdetés útján
 6. pusztán az önéletrajz alapján

 

tölti be az üres állást a szervezetnél.

 

Az általad felállított sorrend megegyezik ezzel?

Ha igen, valószínűleg álláskeresőként is tisztában vagy az egyes álláskeresési módszerek hatékonyságával és feltételezem, hogy azt is tudod, hogy miképpen alkalmazd ezeket.

 

Az álláskeresők többsége épp ELLENTÉTES (!) módszerekkel keres állást!

Az emberek legnagyobb része a hirdetéseket böngészve, az önéletrajzait elküldve keres állást. Ezzel azonban a megüresedett pozícióknak mindössze 10-15%-át érik el! Amint azt láthattad, a munkáltatók épp ellentétes módszerekkel keresnek állást. Szerinted a két megközelítés hol találkozik? Sajnos, csak egy szűk, az állások egytizedét lefedő mezsgyén.

 

Ezért kérlek, mielőtt nekifogsz állást keresni, próbálj meg a munkaadók fejével gondolkodni, mert végül is ők osztják a lapokat. Az álláskeresés során alkalmazd a munkáltatók által előnyben részesített módszereket.

 

Üdvözöllek!

Tóth István vagyok, 7 éve dolgozom álláskeresőkkel, eddig több mint 3 000 önéletrajzot láttam és állásinterjúra több mint 1 000 embert készítettem fel.

Pontosan tudom, mik a munkaadók elvárásai, melyek az álláskeresők leggyakoribb hibái, mitől jó egy önéletrajz és egy motivációs levél és azt is tudom, hogyan lehet valaki sikeres az állásinterjún. Emellett abban is tudok segíteni, hogy hol érdemes állást keresned, és hogyan szerezhetsz (teremthetsz) magadnak állást.

Oktatóanyagaim, személyes konzultációim, ingyenes tanfolyamom és az ingyenes tanácsadásom segítségével mára több mint ezer álláskeresőnek segítettem az elhelyezkedésben.

Ha álláskeresőként hozzám fordulsz, a legeredményesebb álláskeresési technikákat tanítom meg neked, hogy minél előbb megtaláld és elnyerd az új állást. Nem egy fejvadász vagyok, aki munkaadó cégek megbízásából választ ki és közvetít munkaerőt, hanem közvetlenül a jelölteknek, az álláskeresőknek segítek az elhelyezkedésüket felgyorsítani.

Az amerikai Gallup Intézet Erősségfejlesztő programjával, a StrengthsFinderrel mintegy öt éve ismerkedtem meg és eddig több száz álláskereső esetében használtam  a módszert eredményesen.

Az álláskeresőknél alkalmazott erősségfejlesztési módszer kapcsán elkezdtem tanulmányozni a Gallup Vállalkozásfejlesztési programját, az Entrepreneurial Profile 10-et. A vállalkozói adottságok fejlesztési programot azóta közel hatvan vállalkozó ügyfelemnél volt szerencsém alkalmazni. Egy részük induló vállalkozás volt (többségükben olyan munkavállalók, akik az állásuk elvesztése után vállalkozás indításában gondolkodtak), más részük gyakorló vállalkozó, akik szerették volna még hatékonyabbá, még jövedelmezőbbé tenni vállalkozásukat.

Tele vagy kérdésekkel?

Kíváncsi vagy a tanácsaimra?

 

Gyere el az ingyenes tanácsadásomra! >>